Haptonomie

Haptonomie is de wetenschap van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Ons lichaam is een belangrijke bron van informatie en door de signalen te leren kennen, herkennen en erkennen, kun je keuzes maken die beter aansluiten bij je gevoel. Haptonomie is in de jaren ’50 – ’60 ontwikkeld door de Nederlander Frans Veldman.

In ons westers bestaan handelen wij veelal vanuit het denken. Op gevoelsniveau hebben we echter minder zicht op wat ons beweegt of remt. Gedurende je leven heb je patronen opgebouwd in hoe jij omgaat met jezelf en je omgeving. Deze patronen zijn voelbaar in het lijf.

Grondpatronen (conditioneringen) bieden ons routine en veiligheid, maar kunnen je ook remmen in je persoonlijke ontwikkeling.

Door aan den lijve te ervaren en te voelen hoe jij omgaat met jezelf en met je omgeving, ontstaat bewustwording. Heel concreet leer je gedurende een haptonomie sessie te luisteren naar je lichaam. Dit doe ik door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking.

Werkwijze

We starten een eerste sessie met het onderzoeken van jouw hulpvraag. Waar zit je mee, waar loop je in vast of waar wil je beter in worden? Samen gaan we bekijken hoe jij nu omgaat met jezelf en je omgeving en wat dat te maken kan hebben met jouw hulpvraag. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ga jij om met je eigen grenzen; ga je er stelselmatig overheen of blijf je er ver onder.
  • Hoeveel (veer-/draag-/span-)kracht zet jij in bij je dagelijkse handelingen en verschilt dat als je thuis, bij vrienden of op je werk bent?
  • Houd jij je poot vaak stijf of waai je met alle winden mee?
  • Laat je mensen snel toe of hou je alles en iedereen op afstand

Allemaal bewegingen die zichtbaar en voelbaar zijn in je lijf.

Als je voelt hoe je doet ga je begrijpen hoe je het doetDe Chillfaktor

In een eerste gesprek is er meestal al genoeg informatie om iets te zeggen over een vervolgtraject. Samen maken we dan een plan hoe we verder gaan. In de vervolgsessies werk ik met gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking.

Tarief voor een haptonomie sessie

€ 75,-

Per sessie van anderhalf uurde-chillfaktor-buddha-transparant

Contact opnemen

De sessies zijn bij mij thuis (Curaçaostraat, Amsterdam West) en ik kan eventueel ook op locatie werken.

Heb je interesse, dan hoor ik graag van je. Als je eerst wilt weten of het wat voor je is nodig ik je graag uit voor een gratis intake. Dan drinken we een kop thee en gaan we samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen

Als je vragen hebt stuur je dan even een mailtje?